După vorba ilustrului necunoscut cu trening galben-roșu, observăm și noi extorsiunea degajamentului din ziua de azi. Nu atât extorsiune cât distorsiune a realității. Lumea o observă sau nu, depinde cât de afectat de degajament e fiecare individ în parte, își dă seama că a luat-o pe arătură sau nu, tot la fel, depinde de fiecare cap de vită furajată.

Ce observ însă nu am inventat eu și nu am fost nici vreun Magellan în domeniul acesta. Dar subscriu la această interesantă descriere a unei categorii de oameni. Aceasta narează faptul că mulți dintre oameni văd distorsionat realitatea din cauza social media. Exemplul cel mai des care poate fi utilizat pentru lămurire ar fi că urmărești o persoană pe atotcuprinzătorul instagram. Că-i băiet plăvan/trăgător de fiare/model de ocazie sau gospodină/fitnesistă/lifecoacheristă/fotomodel profesionist/afaceristă independentă și emancipată, observi că acel personaj din fotografiile de pe platformă este perfect. Nu are cusur, este material de soț/soață, este frumusețea întruchipată, inteligența cea fără de limite și, în concluzie, crème de la crème.

Ajungi astfel, după o vreme, să aplici tuturor celor din jurul tău standardele setate pe baza unor fotografii, videoclipuri, cuvinte ale unor persoane pe care le urmărești, stimezi, venerezi și poate și stalk-uiești, vorba fraților americani. Compari astfel colega de liceu/facultate/serviciu cu antrenoarea ta virtuală de fitness, prietenul vechi din grădiniță cu prietenul tău de pe insta (și al altor câtorva milioane de evlavioși followeri) care te sfătuiește câte-n lună și-n stele despre viață, relații, investiții în criptomonede și forare a opiniei publice. Mai treci prin lupa asta și pe actuala ta iubită, care, la o examinare mai atentă și o comparație sumară cu fotomodela de onlyfans atât de apreciată, pare o chioară, știrbă și proastă cu bube-n cap, o matracucă mai apropiată la asemănare cu vestita baba cloanța decât cu standardul tău de frumusețe și de ștacheta de fată demnă de a-ți deveni cândva soție, insuflate de chiar fotomodela la care ești abonat lunar.

Mai departe, te vezi pe tine ca pe un gras slinos și leneș (poate chiar ești!) în comparație cu influencerul cel milionar care se trezește dimineața la 4, aleargă 10 km pe deal și se întoarce duios și sprinten ca o căprioară în living, unde mai face 200 de flotări, ca abia mai apoi să pornească tacticos laptopul, începându-și cu deosebită responsabilitate munca cea importantă și aducătoare de multe cărămizi de bani. Toate în timp ce tu, ca un leneș și un nesimțit, pesemne că ajungi să te urăști, gândind fără dubiu că ești vreo lepră de om de nu ai ajuns și tu la vârsta asta să ai ce are ăla.

Și ajungi, după toate acestea, să concluzionezi că toți sunt niște proști, inclusiv tu, toate sunt niște tălâmbe urâte cu spume (sau cu crăci, după ultimele răcnete în materie de evaluare a fizionomiei femeii), proaste, eventual curve și bețive, după tot mai multele lăbi în cerc de pe platformele interneților cei fără margini, în care viitorul nostru, frumoșii tineri, baza societății ce va fi, se bate nu doar pe umăr și se consolează reciproc la cât de om bun și fără de cusur e fiecare dintre inceli, doar că toate-s curve și urâte, și nu se uită decât la cei cu bani, ei rămânând ca niște sinistrați holtei și-acum, în ciuda miliardelor de like-uri date, miilor de date-uri online și jdemiilor de minute petrecute vizionând conținutul tiktocesc al pețitelor lor de vis, sau, cazul extrem, al nu puținelor sume de bani pompate în abonamentele onlyfans ale artistelor în cauză.

Evident, situația se poate întâmpla și invers, domnișoarele și fetele considerând că mulți dintre posibilii parteneri și pețitori, marea majoritate chiar, ar fi niște pierde-vară incalificabili, care nu le-ar ajunge nici la degetul mic, cu atât mai mult să constituie o alegere solidă pentru un prieten, soț sau măcar partener de dialog într-o oarecare situație.

Și toate acestea din pricina a ce putem observa perindându-se pe rețele. Având întotdeauna impresia că ce se vede pe smartphone este perfect, este mai bun, este mai curat, este mai performant, mai bogat și mai potrivit decât ce avem în viețile noastre.

Însă, vorba coțcarilor din cazino-uri dintr-un binecunoscut și arhaic show de televizune, dacă ceva pare prea bun ca să fie adevărat, probabil că așa este. Tot așa concluzionez și eu legat de „marfa” online din zi de azi, unde toți se vor a fi perfecți, par așa, sunt în așa fel spoiți, așa se comportă, doar că nu sunt, în majoritatea covârșitoare a cazurilor.

Și exemplul cel mai bun, dacă nu în realitate, tot măcar în mediul virtual se poate testa, când un om de rând poate observa un anume star într-o situație din viața de zi cu zi, la magazin și nu pe scenă, râgâind a hot-dog și nu zâmbind frumos la cameră, cu părul ciufulit ca după o flocăială la ore târzii în Bangkok și nu cu o coafură de premiile Oscar, cu niște pantaloni rupți în fund și în șlapi de plajă, nu cu o rochie cu diamante croită de unii ca Jimmy Choo, cu fața cea plină de coșuri, bube, pete sau riduri și nu figura cea netedă, fără de cusur de la ultimul late night show. Cu înălțimea ce depășește nu cu mult cățelul bișon-frisé pe care-l ține-n lesă, față de impunătoarea prestanță de pe notabilii pantofi cu toc de la gala Emmy. Și alte și alte exemple de acest fel…

Nu mai spun de șocul care îl poți avea când chiar îți vezi zeul, idolul și influencerul în realitate, bifând toate cele de mai sus, plus detaliul că, după două-trei cuvinte, poți concluziona și singur că are un caracter de cea mai joasă speță, prost-crescut, infatuat și aerian. Toate aceste fapte îți dărâmă într-o clipă standardele cele cu migală și răbdare formate. Cele după care ai judecat pe toată lumea și după care le-ai pus la toți diagnosticul de proști, urâți și nesimțiți, nedemni de atenția ta.

Evident, în situațiile de mai sus nu includem în discuție frumusețile naturale, oamenii buni, oamenii de succes care au pornit de la o situație grea sau cel mult modestă, frumoșii și frumoasele de la Dumnezei lăsați, care, vă dați seama că există, poate i-ați și văzut, dar care nu se încadrează cu nici o trăsătură în descrierile enumerate. Dar care nu pot fi egalați prin filtre, machiaje, falseturi, danseturi și măscăreli. Știu și știți că există, fiecare poate are câte un exemplu. Și existând, se poate face comparația foarte ușor cu șoarecii despre care vorbim, al căror descriere poate fi ușor rezumată la celebra vorbă „afară vopsit gardul, înăuntru leopardul”.

În final, extrem de concis, nu simt datoria și obligația să lansez o concluzie pe baza observațiilor, ci doar să trec în revistă niște situații, gândindu-mă imaginativ și colorat la ele.

Sursa foto.

Lasă un comentariu