…Și în două temniți large cu de-a sila să-i aduni, Să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni…ar fi recitat poetul național acum o vreme.
De pe buza interneților însă, eu îi cânt o serenadă Codruței, la fel cum îi cântă grecii, croații și alții. Poate într-o oarecare măsură, chiar și o parte dintre români încă îi fac declarații de dragoste și îi cântă tot felul de cântecele de amor sau de laudă doamne procuror. Că despre sondajele în care apare ca prezidențiabilă, deși aș fi tentat să le cred, îmi aduc aminte că multe sunt făcute la comandă de către unii și alții, și trebuie luate, cum zice fratele american, with a grain of salt (cu un bob de sare, în traducere foarte aproximativă).

Revenind la povestea grecilor, se vede de la o poștă cazul clasic de politicieni coțcari, puși pe tot felul de banditisme, care au dus la tragedii grozave, ca la noi dealtfel, iar doamna Koveși e călare pe ei, luându-i la puricat, ca pe bandiții croați, bulgari sau de altă nație europeană.

Jelaniile și plânsetele politicienilor (mai recent) croați sau greci la auzul implicării ditamai EPPO-ului în investigațiile din țările respective sunt, după metoda clasică, neinventată în România, mieunăturile obișnuite ale unor bandiți care știu că sunt bandiți și că cineva e pe urmele lor, gata să-i trimită acolo unde le este locul, la pușcărie.

Bine, în termenii medievali ai istorisirii, dacă tot aminteam de marele Țepeș, situația ar fi stat cumva diferit față de actualele celule cu aer condiționat și eventual telefon mobil și internet, diferența făcând-o probabil imbatabila țeapă de lemn în care și-ar fi găsit odihna corupții de azi, sau, cine știe, după o îmbuibare clasică, o ardere nu pe rug, ci în bordeiul în care tocmai au petrecut.

Ferească Dumniezo să îndemnăm la metode demult apuse de a face dreptatea, dar, făcând paralela până la capăt, comparăm totuși soarta infractorilor din vremurile întunecate cu cea a infractorilor moderni, și ne pare rău pentru primii, prin disproporționalitatea pedepsei aplicate.

Cum ar zice plăvanul, dezavuez astfel de practici barbare și mă declar profund îngrijorat de situație. La fel cum sunt și hoții de greci și de croați, care, știindu-se cu musca pe căciulă și cu mâinile mânjite și miere în colțul gurii, mai-mai că nu sunt deja înhățați de apriga doamnă Laura.

Pe lângă corupția standardizată și duse pe noi culmi de ai noștri politicieni, pot spune că procuroarea șefă este, fără nici un fel de glumă, un model de urmat, unul dintre singurele personaje răsărite din spațiul mioritic ce poate fi dat ca exemplu bun în Europa, exceptând, evident, sportivii și elevii români din diferite ramuri care încă bat pe mulți la diferite întreceri.

Că despre politicieni integri și corecți, modele de urmat, să mă ierte bunul Dumniezău, dar nu vreau să cad nici în ridicol, nici să fiu luat în bășcălie propunând vreun pretendent.

Vom vedea în ce fel anchetele Codruței de pe continent vor duce la rezultate concrete, condamnări și pedepse neperforatoare de orificii, dar nu pot decât să urmăresc cu aer prezidențial situația și să clatin aprobator din cap în cazul vreunui rezultat pozitiv pentru incoruptibila și puternica noastră concetățeană.

Sursa foto.

Lasă un comentariu